Co odróżnia naprawdę dobrą pizzę od tej… wątpliwej jakości? Zastanawiasz się, co sprawia, że włoskie danie smakuje tak wyjątkowo? Diabeł tkwi oczywiście w szczegółach. Chcesz samodzielnie przygotować tę potrawę? A może zamierzasz zamówić pizzę z dostawie i zależy Ci na tym, aby wybrać dobry lokal? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci podjąć dobrą decyzję.
Przepis na pizzę jest – przynajmniej w teorii – niezwykle prosty. Ot, potrzebujesz mąki, wody, soli, drożdży, oliwy, pomidorów i kilku dodatków. Złożone w całość – tworzą wyjątkową kompozycję, która urzeka od pierwszego do ostatniego kęsa. Ale pizza idealna nie jest dziełem przypadku. Odkryjmy jej tajniki.
Składniki wysokiej jakości
Pizza to danie rodem ze słonecznej Italii. To wiele mówi o sposobie, w jaki jest przyrządzana. Dlaczego? Ponieważ kuchnia włoska, mimo że prosta, opiera się na starannie wyselekcjonowanych składnikach. Przy ich wyborze nie ma mowy o przypadku ani o nieuwadze. I właśnie dlatego najlepsza pizza to ta, która powstaje z określonego gatunku mąki („00”), połączonej w odpowiednich proporcjach z wodą i świeżymi (opcjonalnie suszonymi) drożdżami, a także oliwą extra virgin, a później długo rośnie. To również ta, na którą trafia sos z najlepszych pomidorów, oryginalna mozzarella i inne starannie wybrane dodatki – bez kompromisów. Taką właśnie zamówisz m.in. w Pizza Hut w dostawie, a także w innych cenionych pizzeriach.
Mniej znaczy więcej
Wydaje Ci się, że dobra pizza to ta, na którą trafia kilkanaście różnych składników? Nic bardziej mylnego. W kuchni włoskiej mniej znaczy więcej. A to oznacza, że najlepiej smakują minimalistyczne – choć często wyszukane – kompozycje. Margherita, Capriciosa, a może pizza grecka z fetą i oliwkami? To nie ma znaczenia. Ale jeśli w menu widzisz, że na pizzy jest kilkanaście różnych składników… to może zakończyć się tragedią.
Sposób wypiekania ciasta
Mrożona pizza nigdy nie będzie smakowała tak fenomenalnie jak ta świeżo upieczona. To kwestia tego, jak „pracują” w cieście drożdże. Ale to nie jedyny warunek tego, by placek smakował doskonale. Istotny jest również sposób wypiekania pizzy. Najważniejsza zasada to: im wyższa temperatura, tym lepiej. W piecach opiekanych drewnem może ona nawet przekraczać 250 stopni. Jak odtworzyć te warunki w domu? Przyda się specjalny kamień do pizzy, który rozgrzejesz w piekarniku. Na nim Twoja pizza wyrośnie nawet w 5-6 minut i będzie doskonała.
Sposób podania: z sosem czy bez?
Z sosem NA placku – tym, który trafia na sam spód, pod resztę składników – jak najbardziej tak. Niemniej jednak, gdy mowa o sosach jako dodatkach do pizzy… to zależy. Jeśli mamy na myśli pizzę w wersji amerykańskiej – np. takiej, która serwowana jest przez Pizza Hut w dostawie – to dobre rozwiązanie. Jednak w klasycznej, włoskiej pizzy na sosy miejsca nie ma. W zamian swoją pizzę możesz lekko skropić aromatyzowaną oliwą. Spróbuj i przekonaj się, jak duża różnica w smaku na Ciebie czeka!
Jakość, jakość i jeszcze raz jakość – to ona odróżnia dobrą pizzę od tej słabszej jakości. Wystarczy, że raz spróbujesz takiej z wyższej półki, aby już nigdy nie wrócić do mrożonych.